Kuva: Shutterstock

Stora Enso on tuhonnut vanhaa arvometsää Ruotsissa - "Ilmiselvä ympäristörikos"

24.08.2024 14:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Ympäristöjärjestö on tehnyt Stora Ensosta rikosilmoituksen.

Skydda Skogen -ympäristöjärjestö epäilee Stora Ensoa ympäristörikoksesta Härjedalenin kunnassa Keski-Ruotsissa. Hakkuualueella oli järjestön mukaan 180-vuotiaiden havupuiden kantoja. Vanhimmat kaadetut puut olivat noin 330 vuotta vanhoja.

- Tällaista ei vain voi tapahtua. Tämä on metsä, jota ei saa kaataa Ruotsin tai EU: n lainsäädännön perusteella. Se on ilmiselvä ympäristörikos, ja jää nähtäväksi, mitä poliisi sanoo siitä, sanoo Ruotsin Taalainmaan luonnonsuojeluyhdistyksen jäsen Philip Weiss.

Lisäksi metsässä kasvaa myös muita suojeltuja lajeja, jotka ovat kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien listalla. Ympäristöjärjestön mukaan kaadetussa metsässä kasvoi muun muassa harvinaista raidantuoksukääpää sekä pohjoisen pallonpuoliskon havumetsissä kukkivaa yövilkkaa. 

- Hakkuuksi ilmoitettu metsä on myös pohjantikan sekä lähes uhanalaisten kanahaukkojen ja riekkojen elinympäristö, Weiss kertoo.

Weissin mukaan hakkualueelle päädyttiin osana tutkimusretkeä, jonka avulla pyritään kartoittamaan uhanalaisten lajien asuinpaikkoja. Hänen mukaansa vastaavanlaisia hakkuita tehdään myös muualla Ruotsissa, suojelluista lajeista ja laista piittaamatta. 

- Tämä ei ole ainoa Stora Enson hakkuuilmoitus, joka ei ole lainsäädännön mukainen. Katsoin muutamia muita hakkuita lähistöllä, joissa on sama tilanne. Suojeltuja lajeja löytyy useammilta hakkuuilmoitusalueilta, joten tämä näyttäisi olevan järjestelmällistä, mistä tietenkin täytyy kertoa viranomaisille, hän kommentoi.

Ympäristöjärjestön mukaan Stora Enso oli suunnitellut korjaavansa noin 16 hehtaaria metsää Hälltjärnenin itäpuolelta tämän vuoden maaliskuussa, mutta kevätsulan vuoksi hakkuut lopetettiin noin 10 hehtaarin metsän kaadon jälkeen. Stora Enso on ilmoittanut keskeyttävänsä hakkuusuunnitelmansa uuden suojeluarvojen inventaarion tekemiseksi.

Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas

Lue myös: Miltä näyttää syksyn sää? Foreca julkaisi seuraavan kolmen kuukauden ennusteen

Lähde: Skydda Skogen

Kilpailut

Uusimmat