Kuva: Shutterstock

Ilouutinen uhanalaisen lajin pesinnästä Pohjois-Lapissa

26.08.2024 20:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Poikasia syntyi keinopesään kolme, tiedottaa Metsähallitus.

Uhanalainen tunturihaukka on kesällä pesinyt keinopesään ensimmäistä kertaa Pohjois-Lapissa, kertoo Metsähallitus tiedotteessa. Poikasia syntyi kolme. 

Tunturihaukat eivät tee omia pesiä, vaan pesivät esimerkiksi korpin tai piekanan rakentamassa pesässä. Jotta tunturihaukka lisääntyisi laajemalle alueelle, on Metsähallituksen Luontopalvelut vienyt Pohjois-Lapin luontoon tunturihaukalle soveltuvia pesälaatikoita.

Keinopesiä on viety luontoon yhteensä parisenkymmentä vuodesta 2006 saakka. 

– Viime vuonna tunturihaukka pesi onnistuneesti vanhassa piekanan pesässä, jonka piekana oli rakentanut edeltävä vuonna pesälaatikon katolle. Tänä kesänä pesätarkastuksissa huomasimme, että sama tunturihaukkapari oli siirtynyt tuolta edellisen vuoden pesäpaikalta toisaalle ja asettunut pesimään reviirillä olevan toisen pesälaatikon sisälle, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Eetu Sundvall Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo tiedotteessa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Metsähallituksen tietoon on tullut tunturihaukan pesintä pesälaatikkoon. Norjassa tunturihaukan kerrotaan pesineen ihmisten tekemille, kalliojyrkänteelle tehdyille avoinaisille pesälavoille. 

Tämänvuotinen tunturihaukan käyttämä keinopesä oli alueelle, jossa tiedetään olleen tunturihaukan reviiri jo pidempään. 

Tunturihaukan levinneisyys on vakiintunut Suomessa pohjoisimman Lapin tunturialueella. Tänä kesänä petolintujen seurannoissa löydettiin Pohjois-Lapista yhteensä 12 onnistunutta pesintää, joissa oli yhteensä 34 tunturihaukan poikasta. 

Poikasia syntyi keinopesään kolme. (kuva: Eetu Sundvall / Metsähallitus)

Lue myös: Söpöysvaroitus! Berliinin eläintarhaan syntyi pandakaksoset

Lue myös: Puolukkasadosta loistavia uutisia

Lue myös: Pienikin määrä ksylitolia on koiralle vaarallista - tiedätkö, missä kaikkialla sitä käytetään?

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat