Kuva: Shutterstock

Turkistarhauksen lakkauttamista koskeva kansalaisaloite etenee

10.09.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Valtaosa suomalaisista vastustaa mielipidemittauksissa turkistarhausta.

Turkistarhauksen lakkauttamista ja kieltämistä ajava kansalaisaloite "Turkistarhaus historiaan – Oikeudenmukainen siirtymä turkistarhattomaan Suomeen" on luovutettu eilen Eduskunnalle.

Aloite julkaistiin vuosi sitten, ja se keräsi jo vuorokauden aikana tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Nyt luovutushetkellä kansalaisaloitteella on jo määräaikaan mennessä 102 561 vahvistettua kannatusilmoitusta.

Kansalaisaloitteella ajetaan turkistarhauksen kieltämistä laissa ja alan lopettamista Suomessa, mutta kuitenkin kohtuullisella siirtymäajalla ja niin, että toimintansa lakkauttavat turkistarhaajat saisivat oman luopumistukijärjestelmän. 

Turkistarhauksen ylläpitoa on perusteltu usein sen työllistävyydellä ja mukanaan tuomilla tuloilla. Ala työllistää kuitenkaan enää hyvin pienen joukon ihmisiä, eikä ala enää mielipidemittauksissaakaan saa kannatusta. Muun muassa Taloustutkimuksen vuonna 2022 tekemän selvityksen mukaan valtaosa, 80 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Myös ympäri Eurooppaa turkistarhaus on lakkautettu jo useissa maissa, ja Suomi kuuluukin viimeisiin maihin, joissa sitä yhä harjoitetaan.

Tiiviisti asuvissa turkiseläimissä on eläinten kärsimyksen lisäksi muitakin ongelmia, Ruokavirasto on esimerkiksi esittänyt huolensa siitä, että seuraava pandemia voi lähteä leviämään turkistarhalta. Jo Suomessakin useilla turkistarhoilla on todettu muuntunutta lintuinfluenssaa, minkä vuoksi Ruokavirasto on antanut lopetuspäätöksen yli 100 000 eläimelle, jotta vältyttäisiin lintuinfluenssan leviämiseltä ihmisiin. 

Lue myös: Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta etenee eduskuntaan - kerännyt jo 50 000 allekirjoitusta

Lue myös: Yksi pienlemmikki joutuu hylätyksi muita useammin - HESYn mukaan noutoprosentti on pyöreä nolla

Lähteet: Eduskunta, Kansalaisaloite

Kilpailut

Uusimmat