Kuva: Shutterstock

Moni aliarvioi turvavyön hyödyt pienissä nopeuksissa - todellisuus päinvastainen

18.09.2024 21:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Turvavyön kiinnittäminen on halpa henkivakuutus.

Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan moni suomalainen kokee, että turvavyö turvaa enemmän kovissa kuin hiljaisissa vauhdeissa. Todellisuudessa tilanne on hyvin toisenlainen. 

Liikenneturvan mukaan 96 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että autoilu ilman turvavyötä sadan kilometrin tuntivauhdissa tuntuisi todella vaaralliselta. 88 prosenttia sen sijaan kokee ilman turvavyötä ajamisen todella vaarallisen tuntuiseksi, jos nopeutta olisikin 50 km/h.

Totuus kuitenkin on, että maantienopeuksissa pelkkä turvavyön käyttö ei välttämättä yksinään pelasta, vaan koko auton turvavarustuksen tulee olla kunnossa. 

- Erityisesti taajamanopeuksissa turvavyön käyttö vähentää merkittävästi riskiä menehtyä tai loukkaantua onnettomuuden sattuessa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Sami Kivilä täsmentää.

Kivilä antaa asiasta myös havainnollistavan esimerkin. Törmäysnopeuden kaksinkertaistuessa, törmäysenergia nelinkertaistuu. Esimerkiksi viidenkymmenen kilometrin tuntivauhdissa törmäyspaino on oma paino kertaa 40 ja sadan kilometrin tuntivauhdilla jopa neljä kertaa suurempi.

- Äkkipysähdyksessä 70 kg painavan ihmisen törmäyspaino on siis viidenkympin nopeudessa 2800 kg ja satasen nopeudessa jo 11200 kg, Kivilä sanoo.

Turvavyön käyttö on tärkeää niin etu- kuin takapenkillä. Jos takapenkillä istuva henkilö ei käytä turvavyötä, vaarantaa hän itsensä lisäksi myös muut. Kuskina toimiva henkilö voikin siis vaatia, että heidän kanssansa matkustavat käyttävät turvavyötä. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista 94 % kertoo, että vaativat turvavyötä heidän kanssamatkustajiltaan.

- Ilman turvavyötä takapenkillä matkustava voi aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin turvavyötä käyttävälle etumatkustajalle, Kivilä summaa.

Lue myös: Tiedätkö, miten autoilla turvallisesti lapsen kanssa? Osa sortuu vaaralliseen harhaluuloon

Lue myös: Monet eivät tiedä pakollisesta varusteesta pyörään - iso osa ei ole kyselyn mukaan hankkinut

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat