Kuva: Shutterstock

Nuorten liikenneturvallisuudessa huolestuttavia piirteitä Etelä-Savossa

09.10.2024 21:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

”Erityisen ikävää on mennä onnettomuuspaikalle silloin, kun uhrit ovat nuoria", toteaa Isto Heikkinen Liikenneturvan tiedotteessa.

Liikenneturva, Etelä-Savon hyvinvointialue ja Itä-Suomen poliisi ovat huolissaan nuorten liikenneturvallisuustilanteesta. Itä-Suomessa on tapahtunut tänäkin vuonna ikäviä onnettomuuksia, joista poliisi joutui viemään surullista viestiä vanhemmille − nuori on kuollut tai loukkaantunut vakavasti.

Nuorten onnettomuusriskit kasvavat, kun kaverit ovat kyydissä, sillä näyttämisen halu ja kilpailuvietti voivat houkutella riskialttiisiin ajotapoihin. Nuori ei välttämättä pysähdy ajattelemaan mopolla keulimisen tai autolla luisuttelun mahdollisia seurauksia. 

Yllyttämistä temppuiluun tapahtuu takapenkin lisäksi somessa.

– Erityisen ikävää on mennä onnettomuuspaikalle silloin, kun uhrit ovat nuoria. Varsinkin kun tietää, että onnettomuus olisi usein ollut ehkäistävissä. Kaahailu, päihteet ja kaikenlainen yllytyshulluus koituu liian monen nuoren turmaksi”, toteaa palopäällikkö Isto Heikkinen Liikenneturvan tiedotteessa. 

Kaveriporukka takapenkillä voi lisätä nuoren kuljettajan riskinottoa liikenteessä, mutta kaverit voivat omalla toiminnallaan myös tukea kuljettajan ajoa ja puuttua riskialttiiseen ajotapaan. Liikenneturvan tutkimus osoittaa, että 75 prosenttia nuorista haluaa matkustajien kertovan, jos heidän ajonsa tuntuu pelottavalta. 

Komisario Seppo Porokka rohkaisee sopimaan kavereiden kanssa, että temppuilut jätetään liikenteen ulkopuolelle.

– Suurin osa nuorista käyttäytyy liikenteessä pääsääntöisesti fiksusti ja turvallisesti, mutta ikävä kyllä pelkästään tänä vuonna 49 nuorta on menettänyt korttinsa Etelä-Savossa törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen vuoksi, Porokka jatkaa.  

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Lue myös: Jos kolaroit hirvieläimen kanssa, muista nämä neljä tärkeää toimintaohjetta

Lue myös: Kaksi yliopistoa Suomesta ylsi maailman parhaiden joukkoon - katso koko listaus

Lue myös: Arvaatko missä päin Suomea kotona vietetään aikaa eniten, entä vähiten? Tutkimus selvitti

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat