Kuva: Shutterstock

Nuoria värvätään rahamuuleiksi - rikolliset lähestyvät esimerkiksi baareissa ja kauppakeskuksissa

10.10.2024 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Poliisin mukaan rahat ovat yleensä peräisin huumausaine-, ase- ja petosrikoksista.

Poliisi kertoo tiedotteessaan rahamuuleista, joita rikolliset värväävät rahanpesuun. Rahat ovat yleensä peräisin huumausaine-, ase- ja petosrikoksista.

Tiedotteen mukaan Helsingin poliisi sai kesäkuun alussa ilmoituksen epäillystä törkeästä rahanpeususta. Ilmoituksen mukaan tuntematon henkilö lähestyi 20-vuotiasta miestä yökerhossa ja pyysi tätä nostamaan tuhansia euroja rahaa, jotka siirrettäisiin hänen tililleen. 

Muutama päivä tapahtuman jälkeen miehen tilille ilmestyi 20 000 euroa. Hän viestitti tuntemattomalle lähestyjälle, että voisi nyt nostaa rahat.  20-vuotiaan mukaan henkilö alkoi uhkailemaan häntä, joten hän nosti 10 000 euroa käteistä rahaa. Nostojen lisäksi 20-vuotias mies vaihtoi valuuttaa uhkaajan ohjeiden mukaan ja osti tämän käyttöön puhelimia. Nyt miestä epäillään törkeästä rahanpesusta.

Poliisin mukaan rahamuulit ovat usein teinejä tai nuoria. Rikolliset lähestyvät heitä muun muassa baareissa, kauppakeskuksissa tai sosiaalisessa mediassa. Epäilty saattaa kertoa uskottavan peitetarinan ja pyytää kohdetta nostamaan pyydetyn rahasumman maksua vastaan.

– Nuori ei välttämättä ymmärrä, että syyllistyy tilanteessa rahanpesuun, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Haapala kertoo tiedotteessa. 

Suuressa osassa tapauksia epäilty antaa kohteelle käyttöön pankkikortin.

– Jos tuntematon pyytää tällaista palvelusta, hälytyskellojen pitäisi soida. Miksi nostaisit tuntemattomalle rahaa maksua vastaan?

Poliisi muistuttaa, että rahanpesusta tuomitaan sakkoja tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta. Törkeästä rahanpesusta sen sijaan voi saada vankeutta neljästä kuuteen vuotta. Poliisi toivookin, että nuoret ymmärtävät sen, miten paljon rahamuuliksi ryhtyminen voi vaikuttaa tulevaisuuteen. Rahanpesutuomio saattaa sulkea pois monia työtehtäviä tulevaisuudessa, mitä nuori ei välttämättä ajattele etukäteen.

Lue myös: Kymmenientuhansien ihmisten tiedot löytyivät rikollisten listoilta, poliisi tiedottaa

Lue myös: Poliisi huolestui nuorten toiminnasta: "Voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön"

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat