Kuva: Shutterstock

Suosikkivihannes viettää juhlavuotta - suomalaiset syövät sitä jopa 56 miljoonaa kiloa vuodessa

04.02.2025 19:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Kurkun kotimaisuusaste on jopa 93 prosenttia.

Suomalaiset rakastavat kurkkua ja se on monen ruokapöydässä vakiovihannes. Kauppapuutarhaliiton tiedotteen mukaan suomalaiset syövät kasvihuonekurkkua vuodessa noin 56 miljoonaa kiloa. Lisäksi avomaakurkkua syödään noin 11 miljoonaa kiloa.

– Suomalainen kurkku on suoranainen kansallisaarre. Viljelymenetelmän mukaan valitut kestävät lajikkeet ja tehokkaat tuotantotavat mahdollistavat maailmanennätyssadot kasvihuoneista. Huippuvuosina satoa päästään Suomessa poimimaan jopa yli 250 kiloa neliömetriltä, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas tiedotteessa.

Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina ja sen kotimaisuusaste on jopa 93 prosenttia. 

Kurkku viettääkin tänä vuonna juhlavuotta, sillä Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt sen Vuoden HeViksi eli vuoden hedelmäksi tai vihannekseksi. 

Kurkun säilytyksessä tulee olla tarkkana, sillä se sisältää paljon vettä ja on siksi herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Ihanteellinen lämpötila on noin +10 – +14 astetta. Kelmu estää kurkkua nahistumasta ja siihen pakattuna sen voi säilyttää kotona huoneenlämmössä. 

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Lue myös: Jos taloyhtiön jäteastiaan on heitetty sinne kuulumatonta jätettä, onko oma kierrätys ollut turhaa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Tiesitkö, ettei tuorekelmu kuulu muovipakkauskeräykseen? Selkeä ohje mitä jäteastiaan saa laittaa

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Kilpailut

Uusimmat