Haluatko tehdä parhaan ensivaikutelman? Onnistut yhdellä kuvalla
Tiedemiehet ovat mallintaneet ihmiskasvojen fyysiset erityispiirteet, jotka tukevat ihmisten esivaikutelmaa toisesta. Jo pienet muutokset kasvojen mittasuhteissa saa ihmisen näyttämään joko luotettavalta, dominoivalta tai viehättävältä. Tutkimustulokset saattavat auttaa ihmisiä ottamaan juuri oikeanlaisia kuvia itsestään sosiaaliseen mediaan.
- Jos ihmiset muodostavat ensivaikutelman pelkästään katsomalla toisen kasvoja, saamme selville, mikä asia kasvoissa vaikuttaa siihen ja voimme mitata sen, sanoo tohtori Tom Hartley BBC:lle.
Positiivinen ensivaikutelma on usein hyvin tärkeä sekä työelämässä että sosiaalisessa mediassa. Hartley uskoo, että hänen tutkijaryhmänsä työstämää matemaattista mallia voi moni käyttää hyväkseen, jos haluaa näyttää itsensä tietyssä valossa somessa.
Tutkijaryhmä teki laskelmakaavionsa, kun he näyttivät 1 000 internetistä otettua kuvaa kuudelle eri ihmiselle. Ihmiset antoivat pisteitä 16 eri sosiaalisesta piirteestä, esimerkiksi onko ihminen heidän mielestään luotettava vai esimerkiksi älykäs. Jokaisista kasvoista eriteltiin tuhansia eri datapisteitä, ja tuloksista eriteltiin kolme pääluonteenpiirrettä: ihminen on lähestyttävä, dominoiva tai viehättävä. Näistä puolestaan tehtiin tarkat piirroshahmotelmat. Katso ne Daily Mailin sivuilta.
Vaikka luonteenpiirteistä tehtiin tarkat piirrokset, Hartleyn mukaan on edelleen vaikea sanoa, tuoko esimerkiksi tietynlainen leuka enemmän luotettavuutta kuin esimerkiksi tietynmuotoiset kulmakarvat. Voidaan kuitenkin sanoa, että maskuliiniset kasvot nähdään usein domoivina, hymyilevät kasvot puolestaan luotettavina ja lähestyttävinä.
Ongelmaksi koituu se, että sosiaalisessa mediassa ensivaikutelma ei välttämättä ole aito, jos toinen on käyttänyt rutkasti aikaa oman kuvansa ottamiseen ja tekemiseen ja kuvaa katsotaan vain hetki.
- Voi olla ongelmallista, kun ensivaikutelma muodostuu yhdestä tehdystä ilmeestä. Erityisesti nykyään, kun saatamme nähdä vain yhden kuvan kasvoista sosiaalisessa mediassa, ja meidän pitää muodostaa näkemyksemme sen perusteella, Hartley kertoo.
Lähteet: BBC, Daily Mail