Kuva: Shutterstock

Osaatko sytyttää puusaunan oikein? HSY jakoi vinkit vähäpäästöisempään saunomiseen

20.06.2024 08:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Puusauna kuuluu monen mökkivarustukseen, siksi onkin syytä selvittää, miten sen voi lämmittää mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Juhannukseksi moni suuntaa mökin rauhaan. Olennainen osa mökkeilyä on sauna, joka useimmissa mökkikohteissa on puulla lämpiävä.

Saunaa lämmittäessä on kuitenkin hyvä myös muistaa, että puun polttamisesta syntyy aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. HSY:n tiedotteen mukaan yli puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista ovat peräisin kotitalouksien puunpoltosta.

- Kiukaiden osuus puunpolton päästöistä on merkittävä, koska kiukaat ovat suuripäästöisimpiä tulisijoja. Uudet puukiukaat ovat yleensä vähäpäästöisempiä kuin vanhat, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski tiedotteessa.

Tästä syystä myös saunan lämmityksessä kannattaa panostaa vähäpäästöisyyteen. Yksi hyvä mittari tälle on puun puhdas palaminen. Mitä tummempaa savupiipusta tuleva savu on, sitä haitallisempaa. Tavoitteena onkin saada savu värittömäksi.

- Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa taitavasti, päästöt vähenevät merkittävästi, Kaski sanoo.

- Ja roskia ei saa polttaa. Roskien poltosta syntyy runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat kaikki terveydelle haitallisia. Roskien poltto voi myös heikentää kiukaan kuntoa, Kaski jatkaa.

Mutta miten kiukaan sitten voi sytyttää ympäristöystävällisemmin? Kasken mukaan homma aloitetaan tyhjäämällä vanhat tuhkat pois. Itse sytyttämiseen kannattaa sen sijaan käyttää pieniä puita, jotka syttyvät suuria nopeammin. Sytykkeinä kannattaa käyttää puutikkuja, pientä määrää tuohta tai sytytyspaloja. 

Yksi hyvä muistisääntö on myös se, että käyttää sytyttämiseen pelkästään kuivaa puuta. Sen sijaan roskia, kuten makkarapakkauksia tai maitotölkkejä kiukaaseen ei saa heittää. 

On myös hyvä lisätä puita useammassa erässä. Pesää ei kannata missään nimessä laittaa liian täyteen, vaan puita lisätään vasta sitten, kun liekit hiipuvat.

Lopuksi on myös hyvä muistaa, että palamiseen tarvitaan sopivasti ilmaa. Kitupoltto ei ole hyvä, mutta ei myöskään liian voimakas ja humiseva palo. Ilmaa kannattaa säätää oman kiukaan käyttöohjeen mukaisesti.

Lue myös: Tarkkana saunan siivouksessa - väärä pesuaine voi aiheuttaa vaaratilanteen

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat