Kuva: Shutterstock

Suomen lentoliikenteen kehitys poikkeaa tyystin muusta Euroopasta - taustalla useita syitä

15.07.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Euroopassa lentoliikenne on palautunut hyvin epätasaisesti.

Suomen lentoliikenne laahaa selvästi muuta Eurooppaa perässä, selviää Kansainvälisen lentoasemajärjestö ACI Europen tutkimuksesta.

Suomessa lentoliikenne ei ole toipunut koronapandemiaa edeltävälle tasolle samaan malliin kuin muualla Euroopassa. Suomen kokonaissaavutettavuus lentoteitse on laskenut -37 prosenttia kun verrataan vuoteen 2019 eli aikaan ennen pandemiaa.

Suomi jääkin Euroopassa toiseksi heikoimmalle sijalle siinä, kuinka hyvin lentoyhteydet ovat palautuneet vuoteen 2019 verrattuna. Suomen kanssa listan hännille jäävät Slovenia, Tšekki  ja Itävalta.

Suomen heikentynyttä tilannetta selittää osaltaan Aasian matkustuksen hankaloituminen. Kun Venäjän ylitse ei voida enää lentää, ovat niin Aasian reitit kuin matkustajatkin vähentyneet huomattavasti.

− Suomi liikkuu lentoliikenteessä vastavirtaan muuhun euroalueeseen verrattuna. Erityisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärän palautuminen on hitaampaa kuin keskimäärin muilla lentoasemilla Euroopassa. Suomen lentoliikenteen tilanteeseen vaikuttaa erityisesti geopolitiikka: Venäjän ylilentokiellon vaikutusten vuoksi Aasian lentoja on merkittävästi vähemmän ja matkustajia Aasian reiteillä on ollut 45 % vähemmän kuin vuonna 2019, kommentoi Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Matkustustottumukset ovat muuttuneet

Myös matkustustottumusten muutoksella voi olla vaikutusta siihen, miksi lentoliikenne on palautunut Euroopan maissa hyvin epätasaisesti. Etätöiden myötä matkustus painottuu yhä enemmissä määrin vapaa-ajan matkustukseen, minkä myötä myös suositut lomakohteet korostuvat aiempaa enemmän. Esimerkiksi Kreikan ja Portugalin kokonaissaavutettavuus lentoteitse on jo selvästi ylittänyt vuoden 2019 määrän.

Ilmiö näkyy myös Suomen Lapissa. Viime talven talvimatkailusesonki oli Lapissa ennätyksellinen ja Rovaniemen, Ivalon, Kittilän ja Kuusamon lentoasemien kautta lensi yhteensä lähes 900 000 matkustajaa, mikä on jopa 55 prosenttia kaikista Finavian alueellisten lentoasemien matkustajamäärästä.

− Lapin lentoasemien matkustajamäärän kasvu heijastaa globaalia trendiä, jossa matkustamisen syy on yhä enenevissä määrin vapaa-ajan matkustus. Sen sijaan liikematkustaminen Euroopassa on vähentynyt tai siirtynyt yhä enemmän raiteille, Vuori jatkaa. 

Lue myös: Näin Etelä-Euroopan hirmuhelteet vaikuttavat suomalaisten matkailutottumuksiin

Lue myös: Useissa tuhoisissa onnettomuuksissa osallisena ollut lentokonevalmistaja Boeing tunnustaa petoksen

Lue myös: Oletko menossa autolomalle Norjaan? Rajan ylittämisen vaatimukset voivat tulla monelle yllätyksenä

Lue myös: Tiesitkö, ettet välttämättä pääse lennolle, vaikka olisit ostanut lipun? Harva tietää "overbookingista"

Lähde: Finavia

Kilpailut

Uusimmat