Kuva: Shutterstock

Älä epäröi tehdä ilmoitusta kadonneesta passista - lue Poliisin vinkit säilyttämiseen

17.07.2024 14:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Kadonneesta passista ilmoitetaan poliisille. Uutta passia voi ilmoituksen teon jälkeen hakea normaalisti, Poliisi muistuttaa.

Passin joutuessa vääriin käsiin, on petoksen riski mahdollinen. Kadonnut passi voi johtaa identiteettivarkauteen, jossa tietojasi käytetään väärin. Passin katoamisesta tai varkaudesta onkin syytä ilmoittaa viranomaisille, muistuttaa Poliisi.

Ilmoituksen kadonneesta passista voi tehdä joko paikan päällä poliisiasemalla, tai sähköisellä rikosilmoituslomakkeella. Ilmoitukseen tulee kirjata kattava selvitys passin katoamisesta.

Passin kadotessa ulkomailla, ilmoituksen voi tehdä Suomen edustustolle.

Poliisin kirjattua ilmoituksesi, kadonnut tai anastettu passi etsintäkuulutetaan niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Peruutus on pysyvä, eikä kadonnutta passia voi enää käyttää, vaikka se löytyisikin.

Laita nämä asiat mieleen passia säilyttäessä

Poliisi muistuttaa myös passin hyvästä säilytyksestä. Passin vahingoittuessa kotimaahan palaaminen voi estyä - ainakin siihen asti kunnes on saanut edustustosta uuden passin.

Passi onkin hyvä säilyttää puhtaissa ja kuivissa olosuhteissa - se ei saa kastua tai repeytyä. Tällaiseksi paikaksi sopii esimerkiksi matkalaukussa, kuivien vaatteiden lomassa.

Taskussa passia ei kuitenkaan suositella säilyttämään, sillä siellä se saattaa naarmuuntua tai vääntyä. Myöskään PVC-muoviset säilytyskotelot eivät sovellu passin säilytykseen. Yhtä lailla suora kosketus PVC-muovisten korttien kanssa on passin kunnolle riski.

Lue myös: Poliisi tutkii Espoon metrossa tapahtunutta puukotusta - epäillään 13-vuotiasta

Lue myös: Oletko saanut tällaisia yhteydenottoja? Poliisi varoittaa jälleen uusista huijauksista

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat