Kuva: Shutterstock

Käytätkö vaatteesi aina loppuun? Tutkimus kertoo, että se parantaa hyvinvointiasi

17.09.2024 08:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Vaatteiden loppuun käyttäminen on yhteydessä parempaan itsetuntoon ja kehonkuvaan.

Vaatteiden loppuun käyttäminen kasvattaa hyvinvointia enemmän kuin uusien ostaminen, kertoo tuore tutkimus. Vaasan yliopisto ja Aucklandin yliopisto ovat julkaisseet tutkimuksen siitä, miten vaatteiden kulutus ja sen vähentäminen vaikuttaa kuluttajien hyvinvointiin.

Tutkimuksessa selvitettiin vaatteiden kulutuksen eri vaiheiden, kuten haaveilun, oston ja käytön vaikutusta hyvinvointiin. Siinä analysoitiin 140 vaatteiden ostolakossa olleen kuluttajan blogipostauksia sekä yli 660 kuluttajan kyselyvastauksia.

– Ostolakossa olleet kuvailivat kokemuksiaan muun muassa niin, että vaatteet eivät enää roiku rekissä muistuttamassa jostain ihmisestä, joka ehkä haluaisi olla, vaan ne ovat kaikki sellaisia, joita käyttää, ja on arjessa jotenkin tyytyväisempi olo itseensä, kertoo Vaasan yliopiston väitöskirjatutkija Essi Vesterinen.

Kuluttajakäyttäytymisen professori Harri Luomala kertoo, että keskittyminen jo omistettuihin  vaatteisiin voi vähentää vertailua sekä muihin että markkinoinnin luomiin ihanteisiin ja parantaa siten itsetuntoa. 

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että myös kulutuksen vähentäminen voi johtaa parantuneeseen hyvinvointiin.

– Monet kulutustaan vapaaehtoisesti vähentävät myös tekevät sen nimenomaan oman hyvinvointinsa vuoksi, ympäristöhyötyjen ollessa sivuseikka, sanoo Vesterinen.

Lue myös: Bella Hadid esitteli yhden syksyn trendilaukuista - löytyykö klassikko jo sinun kaapistasi?

Lue myös: Onko tässä syksyn hittisarja? Netflixin uusi murhamysteeri puhuttaa

Lähde: Vaasan yliopisto

Kilpailut

Uusimmat