Näin muusikon aivot eroavat muista!
Dosentti Huotilainen Helsingin yliopiston psykologian laitokselta kertoi, että aikuinen muusikko on vapaaehtoisesti harjoitellut omaa harrastustaan tuhansia tunteja. Kyseessä on aivoille tarkkarajainen tehtävä ja tehtävän intensiivisyys jättää aivoihin positiivisella tavalla jäljen.
Useat tutkimukset osoittavat, että musiikkia aktiivisesti harrastavien kuuloalueet ovat pinta-alaltaan suurempia, niiden aineenvaihdunta on aktiivisempaa ja aivokuori on paksumpi.
Huotilaisen mukaan useissa tutkimuksissa on osoitettu, että musiikkia aktiivisesti harrastavilla on muita paksumpi aivokurkiainen. Aivokurkiaista tarvitaan silloin, kun kahdella kädellä on suoritettava monimutkaisia motorisia tehtäviä.
Muusikkojen aivot reagoivat voimakkaammin oman soittimen ääneen kuin muihin soittimiin. Tämä selittää muun muassa sen, jos orkesterissa soittavalla on vaikeata seurata muiden oikein tai väärin soittamista.
Muusikon aivoihin on vuosien kuluessa tallentunut tarkka malli, jota käytetään esitietoisella tasolla äänien valikointiin. Esimerkiksi kapellimestarit pystyvät keskittymään vaikka oikeanpuolisiin soittajiin "vaimentamalla" vasemmalla puolella soittavat ja "vahvistamalla" oikealla puolella soittavien soitinten ääniä päässään.
Lapsena musiikkiharrastuksen aloittaneella muusikolla havaitaan useita laajoja muutoksia aivoissa. Aivot ovat järjestäytyneet eri tavalla juuri musiikkiharrastuksen takia. Näin aivot toimivat: tärkeille asioille varataan tilaa ja automatisoidaan toistuvat tehtävät.