Arkiset tavat, jotka tietämättäsi saavat mielialasi laskemaan - ethän sorru?
Serotoniini on mielihyvähormoni, jolla on osansa mielialan säätelyyn. Bustle-sivusto haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, mitkä arkiset tavat saattavat saada kyseisen hormonin määrän laskemaan kehossa jopa huomaamattamme.
1. Vietät paljon aikaa sohvalla
Vaikka sohvalla makoilu ja television katseleminen tuntuvat rentouttavan pitkän työpäivän jälkeen, passiivisena makoilu alkaa ennen pitkää tehdä hallaa terveydellesi.
- Vaikuttaa siltä, että treeni nostaa serotoniinin tasoa pitkäkestoisesti. Joten älä aliarvioi lenkkeilyn, pyöräilyn tai joogan voimaa, psykoterapeutti Mike Dow kertoo.
2. Vietät myös runsaasti aikaa sisällä
Kaikki meistä eivät ole ulkoilusta nauttivia tyyppejä, mutta päivittäin saatu raitis ilma tekee hyvää kenelle tahansa. Bustlen artikkelissa todetaan, että auringonvalo on tärkeä tekijä aivojen välittäjäaineiden toiminnan kannalta. Vähäinen auringonvalon määrä voi aiheuttaa muun muassa keskittymisvaikeuksia, mielialan vaihtelua ja päivittäisen toimintakyvyn laskua.
3. Epäsäännöllinen ruokavalio ja -rytmi
Myös ruokavaliolla on suuri vaikutus siihen, millaiselta olosi tuntuu henkisesti. Tietyt ravintoaineiden puutokset voivatkin aiheuttaa serotoniinitason laskua. Esimerkiksi eräiden hiilihydraattien ja B-vitamiinien puute voi aiheuttaa apeaa mielialaa.
4. Juot runsaasti kahvia
Vaikka kofeiini saattaa tuoda kaivattua piristystä, liika kahvin juominen voi kuitenkin saada mielialasi laskemaan.
- Kahvi kohottaa hetkellisesti serotoniinitasoja. Runsas käyttö voi kuitenkin kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa merkittävää serotoniinin vajausta, kertoo psykoterapeutti Rachel Wright.
5. Nipistät yöunistasi
Myös lyhyet yöunet saavat kehon serotoniinin tason laskuun. Bustlen artikkelissa todetaan, että jatkuva univaje lisää esimerkiksi riskiä sairastua masennukseen.
6. Et ole läsnä hetkessä
Hektinen arki, stressi ja hermostuneisuus voivat saada olon tuntumaan apealta. Tietoista läsnäoloa ja rauhoittumista voi kokeilla esimerkiksi mindfulness-harjoitteiden avulla.
- Tutkimukset ovat osoittaneet mindfulnessin kohottavan dopamiinin ja serotoniinin määrää kehossa, Wright kertoo.
Rahoittuminen ja rentoutuminen ovat tärkeitä myös kortisolin, eli stressihormonin, toiminnan kannalta.
- Jos emme ota itsellemme aikaa vain olemiseen, kortisolitaso voi jäädä koholle. Tästä puolestaan aiheutuu se, että kortisoli alkaa syödä serotoniinin määrää, hän jatkaa.
Lue myös: Huono päivä eikä mikään huvita? 8 niksiä, joiden avulla saat mielialan kohoamaan nopeasti
Lue myös: Masentunut nainen kertoi erikoisen tavan, jolla poikaystävä sai hänet ylös sängystä - netti ihastui
Lähde: Bustle