Kuva: Shutterstock

Ehkäise kehon kuivuminen helteillä - katso mitä ruokia kannattaa nauttia kesäkuumalla

21.06.2020 12:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Nesteiden, etenkin veden nauttiminen on kesäkuumalla todella tärkeää.

Koko Suomi paistattelee parhaillaan ihanassa kesäsäässä. Ympäri maata lämpötilat ovat nousseet hellelukemiin ja rannat sekä puistot ovat täyttyneen innokkaista auringonpalvojista.

Vaikka lämmin ilma houkutteleekin ulos, kannattaa kuitenkin muistaa, että liian pitkään auringossa ei kannata aikaa viettää. Kuumuus saattaa saada aikaan nimittäin nestehukkaa, auringonpistoksen tai jopa lämpöhalvauksen.

Etenkin nesteiden riittävästä nauttimisesta kannattaa pitää huolta. Asiantuntijoiden tärkeää on juoda vettä pitkin päivää, ei vain silloin kun on jano. Jos myös liikkuu, pitää nesteen määrää nostaa entisestään.

- Jos painaa esimerkiksi 80 kiloa, vettä tulisi nauttia noin kolme litraa päivässä, ravitsemusterapeutti Amy Shapiro kertoo.

Mistä sitten tietää, että on juonut liian vähän?

Virtsan väri on hyvä tapa tarkkailla sitä, kärsiikö nestehukasta. Tumma virtsa kertoo siitä, että vettä on juotu liian vähän. Sen sijaan sitruunalimsan värinen virtsa kertoo siitä, että nesteitä on nautittu riittävästi.

Tämän lisäksi kuiva iho, lihaskrampit, pahoinvointi ja huimaus ovat myös oireita nestehukasta.

- Ikä lisää nestehukan riskiä. Siksi esimerkiksi vanhusten riittävästä nesteiden nauttimisesta täytyy pitää huolta.

Nesteitä myös ruoasta

Myös erilaisten ruokien avulla voi pitää kehonsa nesteytettynä. Hyviä herkkuja kesäiseen päivään on esimerkiksi vesimeloni, joka sisältää runsaasti nestettä ja on helppo napata mukaan, vaikka rannalle.

Vesimelonin lisäksi hyviä ruoka-aineita ovat kurkku, selleri, pinaatti sekä parsakaali.

- Myös kevyet kylmät keitot ovat oiva tapa pitää nestetasapainokurissa.

Juttu julkaistu alun perin 17.7.2018.

Lue myös: Nestehukka vaikuttaa kehoosi kokonaisvaltaisesti - lue, mitä tapahtuu, jos et saa riittävästi vettä

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat