Heräiletkö jatkuvasti keskellä yötä? Ilmiön takana voi piillä monta syytä
Moni tunnistaa tilanteen, kun ilman mitään huomattavaa syytä säpsähtää hereille aamuyön tunteina. Uni saattaa jatkua piankin tai sitten pyöriskellessä voi kulua pidemmänkin aikaa. Ilmiölle voi löytyä kuitenkin myös syitä, joihin huomiota kiinnittämällä vältät yökukkumisen.
Stressi tai ahdistus
Aivot työstävät asioita nukkuessammekin, joten päivällä vaivanneet stressaavat tai ahdistavat tilanteet saattavat pyöräyttää mielen ylikierroksille unen aikanakin. Stressi heikentää unenlaatua sekä suoraan että välillisesti, stressaantuneena saatat esimerkiksi syödä huonommin tai kiireisenä jättää urheilun väliin, jotka myös omalta osaltaan voivat vaikuttaa unenlaatuun. Iltaisin kannattaakin yrittää rauhoittua, rentoutua ja päästää irti päivän askareista.
Huono unihygienia
Unen katkeaminen saattaa johtua myös huonosta unihygieniasta eli nukkumistottumuksista. Jos unirytmisi on kovin epäsäännöllinen, jää myös uni kehnoksi. Nukkumaanmeno -ja heräämisajat kannattaisi siis pyrkiä pitämään mahdollisimman tasaisina päivästä toiseen.
Sairaudet tai vaivat
Unettomuus voi johtua myös jostakin vaivasta, joka on syytä tutkituttaa. Esimerkiksi masennus, uniapnea, matala verensokeri tai krooniset kipuoireyhtymät saattavat oireilla myös unettomuutena. Näihin saat varmistuksen aina kuitenkin vasta lääkärin kanssa.
Lyhytkestoisina tai satunnaisina yöheräilyt tai muutokset unirytmissä ovat tavallisia ja heilahtelevat helposti pienistäkin mullistuksista elämässä. Asiaa kannattaa selvittää syvemmin, jos heräily on jatkuvaa tai huomaat unettomuuden lisäksi muitakin oireita.
Lue myös: Oletko paatunut torkuttaja? 3 tehokasta niksiä, joilla pääset tavasta eroon
Lue myös: Iltatreeni voi joko helpottaa tai vaikeuttaa nukahtamista - vinkit, joilla saat parhaat unet
Lähde: Metro