Kuva: Shutterstock

Kuinka saada nukuttua makoisasti myös lämpimällä ilmalla? Ota 5 neuvoa käyttöön

19.06.2022 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Helteet verottavat monen yönia.

Taas on se aika vuodesta, kun tuntuu, että nukkuminen on lämmön takia tukalaa, vaikka mitä yrittäisi. Metro-lehti kokosi yhteen vinkit helteellä nukkumiseen. 

Nappaa unen päästä kiinni näillä konsteilla

1. Avaa ikkuna oikeaan aikaan. Tuulettaa kannattaa aamuvarhaisella tai vasta iltamyöhällä, jolloin ikkunasta todella virtaa raikasta ilmaa. Vaikka ikkuna tekisi mieli avata keskellä päivän kuumimpia tunteja kaikista kiperimmin, kannattaa mielitekoa yrittää vastustaa. Silloin tulee vain päästäneeksi helteisen ilman sisään asuntoon, mikä tuskin helpottaa sisälämpötilaa ollenkaan.

2. Asemoi tuuletin oikein. Tuuletin tuo todennäköisesti jonkinlaista helpotusta joka tapauksessa, mutta jos haluaa ottaa maksimaalisen ilon irti, kannattaa se asemoida esimerkiksi ikkunan eteen, jolloin tuuletin pyörittää huoneesen entistä viileämpää ja raikkaampaa ilmavirtaa.

3. Kiinnitä huomiota myös lakanamateriaaleihin. Samaan tapaan kun vältämme raskaita kankaita vaatteissamme kesäaikaan, kannattaa kesällä myös lakanat ja täkit vaihtaa kevyempiin. Luonnonmateriaalit ovat myös hengittävämpiä, mikä todennäköisesti vähentää hikoilua yön aikana. Toiset näkevät parhaana ratkaisuna heivata koko täkin kesän ajaksi komeroon ja nukkua pelkän pussilakanan alla. 

4. Suihkuttele, mutta lämpimällä vedellä. Kuumalla ilmalla ensimmäinen ajatus voi olla syöksyä kylmään suihkuun virkistymään, mutta todellisuudessa lämmin suihku laskee kehon lämpötilaa tehokkaammin. Lämpimän suihkun jälkeen makuuhuone tuntuu todennäköisesti mukavasti viileämmältä kuin kylmän suihkun jälkeen.

5. Myös muut hyvälaatuisen unen perusedellytykset kannattaa hoitaa kuntoon. Esimerkiksi juuri ennen nukkumaanmenoa syöminen tai päivän mittaan liiallinen kofeiinin kuluttaminen saattavat tehdä nukkumisesta raskaampaa tai levottomampaa. Myös liikunnan on tutkitusti todettu edistävän hyviä yöuniua.

Lue myös: Valo ei piristä kaikkia - professori kertoo, miksi osa väsyy ja ahdistuu kaamoksen sijaan keväällä

Lue myös: Tiedätkö millainen liikunta parantaa unenlaatua eniten? Lajeissa selkeä ero

Lue myös: Heräiletkö jatkuvasti keskellä yötä? Ilmiön takana voi piillä monta syytä

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat