Kuva: Shutterstock

Hoitotyön laatu on Suomessa hyvää - yleisimmät potilasvahingot liittyvät lääkitykseen

02.10.2024 15:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat vahingot liittyvät lääkityksen antamiseen, katetrointiin tai suoniyhteyden avaamiseen eli kanylointiin.

Suomessa korvataan vuosittain yli 2000 potilasvahinkoa. Potilasvakuutuskeskuksen tiedotteen mukaan hoitotyöhön liittyviä vahinkoja on kuitenkin verrattain vähän.

Viime vuonna korvattiin 45 lääkitykseen liittyvää vahinkoa. Osastohoidon aikana potilaille tulleita painehaavaumia korvattiin 28. Lisäksi hoitotyössä tapahtuu vuosittain noin kymmenen kanylointiin tai katetrointiin liittyvää hoitovahinkoa.

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan myös yksittäisiä vahinkotapauksia korvataan siksi, että potilaan valvonnassa on ollut puutteita, minkä vuoksi potilas on kaatunut ja loukannut itseään.

- Potilasvahinkomäärillä mitattuna hoitotyön laatu Suomessa on hyvällä tasolla. Vahinkolukujen perusteella voisin sanoa, että sairaanhoitajat ja muut hoitotyön ammattilaiset tekevät työtään huolellisesti, ja myös hoitoprosessit tuntuvat olevan kunnossa, sanoo Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Elina Muukkonen.

Terveydenhuollon ammattilaisten tekemät potilaskirjaukset ovat tärkeitä, kun lähdetään selvittämään edellytyksiä potilasvahingon korvaamiselle.

Potilakirjauksista tulee käydä ilmi hoitoprosessin tapahtumat mahdollisimman tarkasti ja kattavasti, jolloin myös hoidon virheet ja puutteet on helpompi tunnistaa. Huolelliset potilaskirjaukset turvaavat sekä terveydenhuollon ammattilaista että potilaan oikeusturvaa. 

Lue myös: Seksitautien esiintyvyys kasvussa – keskeisenä syynä yksi tunne

Lue myös: Mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen hintalappu on suuri - määrä kasvanut huomattavasti

Lähde: Potilasvakuutuskeskus

Kilpailut

Uusimmat