Yksi nukkumaanmenoaika on ylitse muiden – pääsetkö sinä silloin petiin?
Täydellisten yöunien salaisuutta on yritetty selvittää kautta aikain. Usein puhutaan, että 7 - 8 tunnin yöunet ovat pituudeltaan kaikista parhaimmat, ainakin suurimmalle osalle ihmisistä.
Tarkoittaako tämä siis sitä, että jos nukumme kello kahdesta yhdeksään, olemme aamulla yhtä levänneitä kuin jos olisimme menneet nukkumaan yhdeltätoista ja heränneet seitsemältä? Byrdie-sivusto otti selvää tutkimuksista, joissa on selvitetty optimaalisinta nukkumaanmenoaikaa.
Geneettinen kello
Selvisi, että jokaiselle paras nukkumaanmenoaika löytyy geeneistä. Mutta yleisesti ottaen on sitä parempi, mitä aiemmin nukkumaan käy. Springer's Cognitive Therapy and Research Journalissa hiljattain julkaistussa tutkimuksessa todettiin kuitenkin, että ne ihmiset, jotka kuvasivat itseään iltaihmisiksi, kokivat enemmän negatiivisia tuntemuksia kuin aikaisemmin sänkyyn suunnanneet aamuihmiset.
Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin, että japanilaiset työntekijät, jotka menivät myöhemmin nukkumaan, osoittivat itsessään enemmän masennusoireita kuin aikaisin nukkujat. Toinen tutkimus taas toteaa, että aiempi nukkumaanmenoaika voi pitää mielen sairaudet loitolla.
Iltakymmeneltä pehkuihin?
Aikaisemmalle nukkumaanmenoajalle löytyy siis perustelunsa. Uniasiantuntija Shawn Stevenson kertoi Yahoo:lle, että optimaalisin aika nukkumiselle olisi iltakymmenestä aamukuuteen. Tähän vaikuttaa esimerkiksi kehon luonnollinen vuorokausirytmi sekä auringon nousu- ja laskuajat.
Vaikka siis kello 22 onkin yleisesti ottaen paras aika nukkumaankäymiselle, kannattaa muistaa myös geenien vaikutus. Osa ihmisistä on luonnostaan ilta- ja osa aamuihmisiä. Jos et siis yleensä saa unta ennen yhtätoista, älä pakota itseäsi sänkyyn yhdeksältä toivoen herääväsi virkeämpänä. Luultavasti tämä voi vain kostautua, jos vietät koko yön levottomasti sängyssä pyörien.
Lue myös: Yli kahdeksan tunnin yöunet lyhentävät elinikää
Lähde: Byrdie