Murehditko paljon? Se ei olekaan huono asia
Olet tullut työhaastattelusta ja jännittävän tilanteen jälkeen alkaa tuttu ajatuskehä. Mitä enemmän ajattelet koko haastattelua, sitä enemmän ajattelet, että sanoit siellä aivan väärät asiat, kysyit väärät kysymykset ja pukeuduit koko tilanteeseen aivan väärällä tavalla. Samalla kun odotat tietoa mahdollisesta työpaikasta, ystäväsi yrittävät saada sinua pysymään positiivisena ja olemaan optimistinen. Oikeastaan tämä on juuri se tilanne, jolloin huolehtiminen voikin olla sinulle eduksi.
Tuoreen tutkimuksen mukaan, huolehtiessasi erittäin tärkeistä tai kenties elämääsi mullistavista uutisista, olet paremmassa asemassa käsitelläksesi uutisia, kun ne lopulta saapuvat.
Tutkimuksessa seurattiin opiskelijoita, joita oli tärkeä tentti tehtävänään. Heidän käyttäytymistään ja ajatusmallejaan seurattiin ennen tenttiä jatkuen aina siihen asti, kun opiskelijat saivat tietää tenttituloksensa.
Jännittyneisyys epämiellyttävää, mutta hyvästä
Tutkimuksen aikana opiskelijat täyttivät useamman kerran kyselyn, jossa selvitettiin, kuinka ahdistuneiksi he tunsivat itsensä, kuinka usein he ajattelivat koetta, kuinka itsevarmoiksi he tunsivat itsensä ja kuinka paljon he käyttivät aikaa epäonnistumisen pohtimiseen.
Tulosten mukaan huolehtiminen oli tuotteliasta. Ne opiskelijat, jotka olivat odottaneet tuloksia jännittyneesti, mutta eivät läpäisseet tenttiä, olivat motivoituneempia suorittamaan kokeen mahdollisimman nopeasti uudestaan. Optimisena tulostaan odottavat opiskelijat, jotka eivät läpäissetkään koetta, kokivat epäuskon tunteita ja halusivat kieltää koko asian. Myös kokeen läpäisseistä eniten mielihyvää kokivat sellaiset, jotka olivat murehtineet tulostaan enemmän.
Jos siis huolehdit työhaastattelun tai tentin onnistumisesta, hyvä! Huolehtiminen näissä tilanteissa johtaa palkitsevampaan lopputulokseen uutiset saatuasi. Olivat ne sitten millaisia tahansa.
Lue myös: Huolehditko turhasta? Saatat olla muita lahjakkaampi
Lähde: Glamour