Kuva: Fotolia
Pysyvä hoikistuminen on mahdollista: Ravitsemusasiantuntijat antavat 14 tärkeää neuvoa
Kapean vyötärön saa sinnikkyydellä ja hyvillä ruokavalinnoilla.
Tuntuuko siltä, että olet jo kokeillut kaikkea? Mitäpä jos heittäisit dieettivinkit nurkkaan ja keskittyisit muutamiin olennaisiin muutoksiin, joilla voit todella saada pysyvän muutoksen aikaan?
Ravitsemusasiantuntijat listasivat asioita, jotka he ovat kokeneet oivallisiksi painonpudotuksessa ja -hallinnassa.
Pidä ruokapäiväkirjaa
Tämä toimii vain, jos olet täysin rehellinen itsellesi: merkitse ylös kaikki suupalat, jotta näet, mistä ylimääräiset kalorit kertyvät ruokavalioosi. Äkkiä keittiönpöydältä napsaistu keksi ja lasten lautasilta haarukoidut jämät tulee kaikki merkitä ylös.
Esimerkiksi puhelimelle ladattava FatSecet on toimiva sovellus kaloreiden laskemiseen.
Tee muutoksia, joista voit pitää kiinni
Muutosten ei tarvitse olla valtavia, vaan voit tehdä myös pieniä eroja: luopua leivästä ja pastasta tai sopia itsesi kanssa yhden karkkipäivän viikossa. Oli päätös mikä tahansa, pidä siitä kiinni!
Aseta realistiset tavoitteet
Suuret suunnitelmat saattavat usein kaatua alkumetreille. Tee suunnitelma viiden kilon pudottamisesta ja katso, miten olosi kohenee. Sen jälkeen onkin helppo tehdä päätös seuraavien kilojen pudottamisesta.
Kokkaa hyvää ruokaa
Valmista ruokasi alusta asti itse, niin tiedät, mitä se sisältää. Tämä ei tarkoita, että ruoan pitäisi olla mautonta, vaan voit testailla herkkureseptejä ja vaikuttaa niiden kalorimääriin. Joko olet kokeillut pitsapohjana kukkakaalia tai bataattia pastan korvikkeena?
Syö enemmän kuituja ja proteiinia
Nälkäsi pysyy poissa, kun lisäät näitä raaka-aineita ruokavalioosi.
Tarkkaile alkoholinkulutustasi
Lasillinen valkoviiniä (12 cl) sisältää noin 125 kilokaloria. Pullollinen kuivaa Riesling-viiniä sisältää noin 600 kaloria, joka onkin yllättävän paljon. Kuiva valkoviini on kuitenkin alkoholituotteista kevyimmästä päästä.
Voit keventää viinilasillistasi soodavedellä.
Kiinnitä huomiota syömiseesi
Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka kiinnittävät huomiota siihen, mitä ja milloin he syövät, ovat hoikempia. Jo ruokapäiväkirjan pitäminen saattaa saada sinut tietoisemmiksi tekemistäsi valinnoista.
Älä jätä aterioita väliin
Ruokailun väliin jättäminen kostautuu myöhemmin.
Jätä valkoiset jauhot ja sokerit pois
Vaihda höttöiset hiilihydraatit kvinoaan, tummaan riisiin tai täysjyväpastaan. Tarkkaile myös ravintoselosteista, onko tuotteeseen lisätty sokeria.
Syö hiilihydraatteja pääruoillasi, sillä ne auttavat sinua jaksamaan. Älä poista niitä kokonaan ruokavaliostasi.
Syö välipaljoa vain, kun sinulla on nälkä
Välipalat ja säännöllinen ateriatyrmi ovat olennainen osa jaksamista ja painonhallintaa. Älä kuitenkaan syö "turhia" välipaloja, jos sinulla ei ole nälkä. Voit myös syödä kevennetyn version välipalastasi.
Hyviä valipaloja ovat mun muassa keitetyt kananmunat, pilkotut kasvikset, maustamaton jogurtti ja kalkkunaleikkeet.
Kiinnitä huomiota annoskokoihin
Syö kämmenesi kokoinen annos proteiinia ja saman kokoinen annos lisukkeita. Lisää lautasellesi paljon kasviksia ja juureksia. Syö ruoka pienemmältä lautaselta, jolloin myös annoksesi koko pysyy kohtuullisena.
Älä ole vaa'an orja
On hyvä kiinnittää huomiota annoskokoihin ja toisinaan ruoan punnitseminen auttaa hahmottamaan, paljonko ruokaa todella kannattaa syödä tullakseen kylläiseksi. Jatkuvuuden kannalta on kuitenkin olennaisempaa, että opit arvioimaan ruokamääriä silmämääräisesti.
Syö aamupalalla proteiinia
Esimerkiksi rahkapohjainen marjasmoothie, munakas tai puuroon sekoitettu valkuainen pitää nälkää hyvin.
Syö ennen uloslähtöä
Oletko suuntaamassa ulos ystäviesi kanssa? Syö proteiinipitoinen ruoka ennen uloslähtöä tai juo smoothie, jos olette menossa ravintolaan. Näin et päädy tilaamaan ravintolan suurinta annosta tai istumaan sipsikulhon vieressä.
Lue myös: 1980-luvulla oli helpompi pysyä hoikkana – Lue, mikä on muuttunut
Lähde: Daily Mail