Twilight-elokuvan tekijät aliarvioivat katsojia
Twilight - aamunkoi osa 1 -elokuvassa Edward ja Bella menevät naimisiin. Voi ihanaa. Tähän kyseiseen tapahtumaan on elokuvassa myös satsattu. Aiemmin on kerrottu, että Kristen Stewart pysyi morsiuspukunsa kanssa piilossa muilta näyttelijöiltä ennen kuvauksia, jotta hänen pukuluomustaan ihasteltaisiin aidosti kuvausten alkaessa. Katsoja saa kuitenkin etsiä kovasti tuota aitoa tunnetta sekä häistä että muualta elokuvasta.
Häiden jälkeen nuori pari tietenkin lähtee häämatkalle, jonka aikana selviää Bellan olevan raskaana. Ongelmilta ei vältytä sillä, vampyyrin siittämä lapsi ei kasva ihan tavallista vauhtia Bellan sisällä. Syntymätön lapsi halutaan myös tappaa, sillä se on uhka sekä vampyyreille että ihmissusille.
No jo on draamaa riittämiin. Yksi juttu vain uupuu ja se on elokuvan toimivuus. Kun Harry Potter -kirjat on saatu elokuvamuotoon mahtavalla tavalla, miksi Twilight-kirjojen tarinoiden elokuvaversioissa alitetaan rima näkyvästi? Myönnän, että en kuulu näiden elokuvien kohderyhmään, mutta uskon silti elokuvan tekijöiden aliarvioivan nuoria elokuvafaneja. Visuaalisesti elokuva näyttää joissain kohdissa ihan nätiltä ja päähenkilöt kauniilta ja "vaarallisilta", mutta se ei yksinkertaisesti riitä.
Uudesta Twilight-elokuvasta olisi voitu tehdä parempi, koskettavampi, jännittävämpi. Tähän olisi voitu päästä muun muassa niin, että näyttelijöiden kanssa olisi käyty läpi enemmän aitoja tunnetiloja ja ohjaaja olisi kauniiden nuorten roolihahmojen sijasta keskittynyt oikeiden, nuorten näyttelijöiden opastamiseen - ja tietysti itse tarinan parantamiseen. Näyttelijät todennäköisesti tekevät parhaansa ohjaajan ja muiden opastuksessa ja ovat aikuistuneet kenties hieman Twilight-elokuvien aikana.
Suomessa eilen vieraillut Twilight-tähti Julia Jones kertoi Voicelle, että näiden elokuvien salaisuus on siinä, että ihminen pääsee pakoon todellisuutta, pakoon hieman vaaralliseen ja hauskaan maailmaan. Hän kertoi, että erityisesti Bellan rooliin voi samaistua ja monet haluavat myös rakastua vampyyriin, elää vaarallisesti ja onnellisest elämänsä loppuun. Uskon silti, että tämä nuorten kaipaama vaarallisuus ja muut tunteet on esitetty aidompina Twilight-kirjasarjassa.
Voisi kuvitella, että amerikkalaiskirjailija Stephenie Meyerin kirjoittamat tarinat ovat olleen kirjoitetussa muodossa hyvin koukuttavia. En voi kiistää sitä, vaikken ole kirjoja lukenutkaan. Hyvin kirjoitetut kirjat ja tarinat koukuttavat lukijan ja varmasti kunnon Twilight-fanit haluavat nähdä kiihkeästi, millaisen muodon kirjan tuttu tarina saa valkokankaalla. Mutta onko se niin, että nuorille riittää se, että he näkevät komean näyttelijän pussaamassa ujoa tyttöä ja toisen komistuksen ollessa samaan aikaan mustasukkainen?
Tuntuu siltä, että elokuvien tekijät uskovat nuorille kelpaavan elokuvat, joissa tarina menee töksähdellen eteenpäin, joissa näyttelijöiden tunteiden aidossa esittämisessä on parantamisen varaa ja joissa keskiössä on hyvältä näyttävä poika ja tyttö, jotka vähän väliä pussaavat kainostellen. Kun nuorissa elää toivo, minkä takia heitä ei haasteta ajattelemaan ja tuntemaan vielä hieman enemmän?
Toisaalta juju voi olla siinä, että kyseessä on jo niin sanottu teinien kassamagneettielokuva ilman turhia ponnisteluja: elokuvan tekijät saavat helppoa rahaa, sillä fanit ovat jo valmiiksi mehuissaan ja odottavat kieli pitkällä seuraavaa elokuvaa. Elokuvassa voisi tapahtua näin mitä tahansa, roolihahmot voisivat pelata koko kaksi tuntia korttia ja silti sitä mentäisiin katsomaan. Ei haittaa, että elokuvasta tehdään huono, sillä Robert Pattinsonin kaltaiset hurmurit kyllä hoitavat katsojat teatteriin.
Arvosana elokuvalle Twilight - aamunkoi osa 1: 2/5