Jatkuva myöhästely onkin positiivinen piirre - tunnistatko itsesi kuvauksesta?
Tunnetko ihmisen, joka on aina myöhässä, vaikka kuinka yrittäisi saapua paikalle ajoissa - vai lukeudutko itse tällaiseksi henkilöksi? Jos ajanhallinta tuottaa sinulle ongelmia tai raivostut toisen myöhästelystä, kannattaa muistaa, että myöhästely ei välttämättä johdu laiskuudesta tai välinpitämättömyydestä.
Business Insider kertoo artikkelissaan, mitä kaikkea myöhästely voikaan henkilöstä kieliä. Vaikka ajoissa oleminen onkin kulttuurissamme arvostettua, kannattaa muistaa, että jokaisella persoonalla on omat vahvuutensa.
Myöhästely ei kerro välinpitämättömyydestä
Myöhästely ei kerro välttämättä ihmisen vähäisestä kiinnostuksesta tai välinpitämättömyydestä. Se voi kieliä esimerkiksi useista tehtävistä, joita hän yrittää suorittaa samaan aikaan - monisuorittaminen kun johtaa helposti ajantajun kadottamiseen.
Useat tutkimukset osoittavat, että monisuorittaminen on tehotonta eikä se ole kannattavaa. Siitä huolimatta monien menestyneiden henkilöiden on huomattu olevan kroonisia monisuorittajia - ja sen vuoksi myös usein myöhässä.
Positiivisuus johtaa ajantajun katoamiseen
Jos huomaat olevasi jatkuvasti jäljessä aikataulustasi, se voi johtua positiivisuudestasi. Optimistiset ihmiset saattavat arvioida ajankäyttöään hieman liiankin positiivisesti - ja näin ollen tekemiseen kuluu arvoitua enemmän aikaa.
Positiivisesta ajattelusta on kuitenkin myös hyötyä: tutkimusten mukaan optimistiset myyjät tekevät 88 prosenttia todennäköisemmin kauppaa kuin heidän kollegansa. Lisäksi positiivisuus vaikuttaa myös elinikäämme - matalammat stressitasot tekevät hyvää keholle ja etenkin sydämellemme.
Sinulla on erilainen persoonatyyppi
50-luvulla tutkijat alkoivat erotella ihmisiä A- ja B-tyypin persooniksi. A-tyyppiä edustavat ovat luonnostaan kilpailuhenkisiä ja kärsimättömiä siinä missä B-tyypin henkilöt ovat rentoutuneita ja luovia. Valitettavasti B-tyypin ihmisillä on taipumus myös myöhästellä hieman enemmän kuin A-tyypin tovereilla.
B-tyypin ihmisillä on tutkimuksen mukaan erilainen käsitys ajan kulumisesta: tutkimukseen osallistuneita ihmisiä pyydettiin arvioimaan aikaa. Minuutin mittaiseksi ajaksi A-tyypin henkilöt arvioivat keskimäärin 58 sekuntia, mutta B-tyypin ihmisistä aika tuntui 77 sekunnilta.
Lue myös: Haluaisitko aina nukkua myöhään? Saatat olla keskivertoa älykkäämpi
Lähde: Business Insider