Mitä täytteitä laitat salaattiisi? Katso parhaat ja lihottavimmat valinnat
Salaattipohja itsessään koostuu useimmiten salaatinlehdistä ja esimerkiksi rucolasta. Tärkeimpiä ovat kuitenkin täytteet, joita salaatin päälle laittaa, sillä niillä salaatin terveellisyyteen ja keveyteen voi vaikuttaa melkoisesti. Tiettyjä täytevaihtoehtoja kannattaakin välttää, jos haluat pitää salaattisi kevyenä.
Mutta mikä konkreettisesti kannattaa valita ja mitä välttää?
Suosi:
Siemenet ja pähkinät
Siemenet ja pähkinät ovat täynnä hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja, mineraaleja ja kuituja. Muista kuitenkin kohtuu.
Kevyet lihat, kala ja merenelävät
Nauti kananrintaa, joka on hyvä ja kevyt proteiinin lähde. Rasvaiset kalat taas ovat täynnä hyviä rasvoja ja erinomaisia missä tahansa ruoassa.
Paahdetut ja raa'at kasvikset
Kasvikset tuovat hyvää tekstuuria salaattiin ja tekevät siitä ruokaisamman. Saat niistä myös runsaasti kuitua.
Marjat
Marjat tuovat salaattiin makeutta ja väriä, mutta ennen kaikkea ne pitävät sisällään runsaasti C-vitamiinia. Kaiken lisäksi ne ovat erittäin kevyitä.
Vältä:
Kaikki uppopaistettu tai leivitetty
Esimerkiksi paahdettu sipuli kuulostaa viattomalta, mutta on todellisuudessa erittäin rasvainen eväs.
Juustot
Yksi suosituimmista salaatintäytteistä on valitettavasti vältettävien listalla. Juusto on kaloripitoinen ja rasvainen täyte, jota kannattaa käyttää vain hiukan maun vuoksi.
Kuivatut hedelmät
Kuivatut hedelmät pitävät useimmiten sisällään runsaasti sokeria ja rasvaa. Usein kuivattuja hedelmiä tulee laitettua salaatin joukkoon kaikkea muuta kuin maltillisesti.
Salaatinkastikkeet
Esimerkiksi Cesar-salaatin kastike pitää sisällään runsaasti rasvaa, sokeria ja turhia lisäaineita. Jos siis salaattisi sisältää muutenkin tuhteja täytteitä, vaihda salaatinkastike vaikkapa puristettuun sitruunanmehuun.
Lue myös: Paras tapa pitää salaatti raikkaana pidempään
Lähde: Women's Health Magazine