Jo lyhytkin kestävyysharjoitus tarjoaa monia hyötyjä - katso, minkä pituista treeniä kannattaa suosia
Vaikka olisitkin intohimoinen salikarhu, kannattaa voimaharjoittelun rinnalle ottaa edes pienissä määrin myös kestävyysharjoittelua.
Kestävyysharjoittelun määrä tai harjoituksen pituus kannattaa suhteuttaa omaan lähtötasoon. Aloittelijana 10-20 minuutin mittainen treeni riittää ja sen voi toistaa esimerkiksi neljä tai viisi kertaa viikossa. Kokeneempi treenaajaa saattaa tarvita vähintään 30 minuutin mittaisia kestävyysharjoituksia. Jos treeni on kovempi, voi sen jättää huoleti kolmeenkin kertaan viikossa, kun taas kevyemmän harjoituksen voi tehdä tällöinkin neljästi tai viidesti.
Jo lyhytkin kestävyysharjoitus päivässä on hyväksi. Kestävyysharjoittelussa erittyy tutkitusti jo lyhyenkin treenin aikana rutkasti endorfiineja eli mielihyvähormoneja. Jo esimerkiksi 10 minuuttia juoksumatolla riittää tuottamaan hormoniryöpyn. Kestävyysharjoittelu on siis erinomaisen hyödyllistä mielelle. Sen lisäksi se parantaa hapenottokykyä, kehittää lihaksia kuljettaessaan happea myös niille, auttaa pitämään verensokerin tasapainossa ja näin myös vähentää riskiä sairastua moniin sairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen, sydän -ja keuhkosairauksiin tai jopa alzheimerin tautiin.
Monelle kestävyysharjoittelu kuulostaa heti kirosanalta ja yhdistyy mielessä vain rääkkijuoksulenkkiin. Todellisuudessa hyödyt saa irti paljon vähemmälläkin. Kestävyysharjoittelua ovat myös esimerkiksi kävely, uinti, pyöräily, hyppynarulla hyppiminen tai vaikkapa soutulaite.
Lue myös: Tiedätkö millainen liikunta parantaa unenlaatua eniten? Lajeissa selkeä ero
Lue myös: 8 hälytysmerkkiä, joista tiedät, että treenaat liian kovaa
Lue myös: Aika hurahtaa uudella innolla klassikkolajiin - tiesitkö 9 monipuolista terveysvaikutusta?
Lähde: Elite Daily