Suomessakin hitiksi noussut dieetti onkin huijausta? Lue tuoreet faktat
Niin sanottu paleodieetti perustuu niukasti tärkkelystä sisältäviin ruokiin, joita pyritään käsittelemään mahdollisimman vähän ennen niiden nauttimista. Paljon lihatuotteita sisältävä, mahdollisimman primitiivinen ruokavalio on houkutellut monia ihmisiä vaihtamaan pastan, perunan ja leivän pähkinöihin siemeniin, kananmuniin, lihaan ja vihanneksiin. Paleodieettiä noudattavat ihmiset välttelevät myös vilja- ja maitotuotteita. Myös sokeri ja palkokasvit ovat pannassa.
Paleoruokavalio muistuttaa varsin paljon karppausdieettiä. Kivikaudenruokavaliossa "kiellettyjä ruokia" on kuitenkin hieman enemmän.
Glukoosia aivoille
Paleoruokavaliota pidetään ihmiselle lajityypilliseksi alkuperäiseksi ruokavalioksi, jonka vuoksi monet terveydestä kiinnostuneet ihmiset ovatkin muuttaneet ruokavalionsa paleotyyppiseksi.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kivikauden ihmiset kuitenkin himoitsivat hiilihydraatteja siinä missä me 2015-luvun yksilötkin. Espanjalaisista, australialaisista ja brittiläisistä tutkijoista koostuvan asiantuntijajoukon mukaan tärkkelystä sisältävistä elintarvikkeista saatava glukoosi on aivoille tärkeä energialähde ja kivikauden ihmisten aivot tarvitsivat kyseistä yhdistettä kasvunsa tueksi runsaasti.
Hyvä vai paha tärkkelys?
Muun muassa peruna ja hedelmät ovat erinomaisia glukoosisokerin lähteitä, joista ihmisaivot saavat nopeasti energiaa. Kyseiset tuotteet ovat erittäin hiilihydraattipitoisia ja siten myös niiden tärkkelyspitoisuus on suuri.
Tutkijoiden mukaan lihan syömisen vuoksi ihmisten aivot pääsivät kehittymään suuremmiksi, mutta tärkkelyspitoiset, kypsennetyt elintarvikkeet olivat myös mukana ihmisten aivojen kehityskulussa. Siten, vaikka ranskanleipää ei tuohon aikaan ollut vielä saatavilla, eivät esi-isämme olisi tuotetta säikähtäneet vaan popsineet naamaansa hyvillä mielin.
Lue myös: Älä pelkää hiilareita - karppaaminen saattaa itse asiassa lihottaa
Lähde: Marie Claire