Kuva: AOP

Anssi Kela joutui selittelemään päihteettömyyttään vuosia – huomasi pari vuotta sitten ison muutoksen

20.10.2024 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Kela joutui vielä parikymmentä vuotta sitten perustelemaan elämäntyyliään muille.

Anssi Kela, 52, ei ole koskaan käyttänyt alkoholia, eikä päihteily ole yksinkertaisesti koskaan kiinnostanut häntä. Vaikka alkoholi on tunnetusti kuulunut kautta aikojen esiintyjien kiertue-elämään, on Kela pystynyt yhdistämään artistiuransa mutkattomasti päihteettömään elämäntyyliinsä.

Vaikka eläminen ilman päihteitä on aina ollut Kelalle hyvinkin yksinkertainen asia, ei se ole ollut sitä aina muille. Kela kertoo, että vielä parikymmentä vuotta sitten hän joutui selittelemään ja perustelemaan päihteettömyyttään jatkuvasti muille ihmisille. Alkoholista kieltäytyvässä muusikossa tuntui olevan jotain outoa vielä niihin aikoihin.

- Päivittäin jouduin selittelemään sitä, että miksi en juo. Se oli ihan päivittäinen puheenaihe, kun tapasi ihmisiä, hän muistelee. 

Vaikka päihteiden käyttö on edelleen yleisempää kuin päihteettömyys, on viime vuosina tapahtunut kuitenkin positiivisia muutoksia päihteettömyyteen liittyvissä asenteissa. Niin sanottu sober curious -ilmiö on ollut pinnalla jo pitkään, ja alkoholiton linja näkyy myös kauppojen hyllyillä, joille on ilmestynyt viime vuosina ilahduttavan paljon alkoholittomia vaihtoehtoja. Päihteettömyys ei tunnu enää olevan niin erikoinen juttu.

Myös Kela on huomannut muutokset ilmapiirissä.

- Huomasin tässä ehkä pari vuotta sitten yhtäkkiä, että hetkinen, en ole enää vuosiin joutunut selittämään tätä kenellekkään. Ihan selvästi joku tällainen yleinen asenneilmapiirin muutos on tapahtunut. Se ei ehkä ole nykyään enää niin omituista.

- Silloin aikanaan se [päihteettömyys] tuntui vastavirtaan uimiselta ja tuntui, että sitä ei hyväksytty. Nykyisin se ei ole mikään ongelma, eikä mun tarvitse sitä enää selittää tai perustella kenellekään. Maailma on muuttunut tuossa mielessä, Kela pohtii.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Lue myös: Yksi kappale vei Anssi Kelalta vuosikymmeniä kirjoittaa: "Mulle äärimmäisen merkityksellinen"

Lue myös: Pehmoainon tyyliin ei kuulu pikamuoti - paljastaa, mistä tekee parhaat kirppislöytönsä

Lue myös: Kari Hietalahtea luultiin kesken kuvauspäivän oikeaksi poliisiksi: 'Hän lähti tekemään työtä käskettyä'

Kilpailut

Uusimmat