Vaihtoehto perinteiselle leivälle: Jauhoton pähkinäleipä on terveellinen herkku - katso resepti
Huippukokki Thomas Rode Andersen liputtaa kivikautisen ruokavalion nimeen ja on luonut lukuisia paleoreseptejä. Luomutuotteita suosiva Andersen on julkaissut Paleokeittokirjan, joka on noussut hänen kotimaassaan Tanskassa menestykseksi.
Kirjan resepteistä löytyy nykyaikaisia paleoruokia, joiden pääosassa ovat itse raaka-aineet. Yksi resepteistä on luontaisesti gluteeniton, jauhoton pähkinäleipä, jonka valmistaminen on äärimmäisen helppoa.
Jauhoton pähkinäleipä
1 vuokaleipä
100 g ruskeita manteleita
100 g ruskeita hasselpähkinöitä
100 g saksanpähkinöitä
100 g pellavansiemeniä
100 g valkoisia seesaminsiemeniä
100 g auringonkukansiemeniä
100 g pinjansiemeniä (mielellään ruskeita)
100 g vihreitä kurpitsansiemeniä
6 kananmunaa
1dl oliiviöljyä
suolaa
1. Sekoita kaikki ainekset sekaisin kulhossa. Tarkista suola.
2. Vuoraa pitkänomainen vuoka leivinpaperilla ja siirrä leipätaikina vuokaan.
3. Paista leipää noin tunti 160-asteisessa uunissa.
4. Irrota leipä vuoasta ja anna jäähtyä ritilällä.
Vinkki: Makeamman version voit tehdä korvaamalla osan pähkinöistä kuivatuilla hedelmillä ja marjoilla. Vaihda jokaisesta pähkinälaadusta 10 grammaa mieluisiin hedelmiin ja marjoihin, joihin ei ole lisätty sokeria (esimerkiksi kuivatut karpalot ovat hyvä vaihtoehto).
Hedelmäinen pähkinäleipä sopii hyvin juuston ja viinin kanssa nautittavaksi!
Resepti löytyy Thomas Rode Andersenin menestyskirjasta Paleokeittokirja - Kivikauden ruokaa modernilla otteella, 34,00 euroa, Atena.
Andersenin maukkaan hampurilaisreseptin löydät täältä.